Teenage-piger tisser i bukserne
Piger i folkeskolens ældste klasser tisser ofte i bukserne i løbet af en skoledag
Kilde: KontinensNyt 1, 2008, s. 24
Gravide og modne kvinder med flere fødsler bag sig er ikke alene om at have svært ved at holde på vandet. Mere end hver tredje pige i fynske 10. klasser oplever inkontinens (ufrivillig vandladning), og de fleste af dem er påvirket af det i deres hverdag. Det viser en opsigtsvækkende ny undersøgelse, skriver Fyens Stiftstidende.
Undersøgelsen viser, at 38% af pigerne i 10. klasse har symptomer på inkontinens. 68% af dem lækker højest urin en gang om ugen. 16% oplever det flere gange om ugen, 7% en gang dagligt og 9% flere gange dagligt.
‘Det er meget overraskende for os, at så mange har problemer med inkontinens allerede som helt unge. For problemet bliver bestemt ikke mindre, når de en gang bliver gravide og skal føde’, siger Tina Jakobsen.
Hun er en af de tre fysioterapeuter, der afslører tendensen i deres bachelorprojekt. De har også bud på, hvorfor helt unge piger ikke kan holde på vandet.
Skolernes toiletter er nogle steder så ulækre, at pigerne går og holder sig alt for længe, og det giver problemer, siger fysioterapeut Ásta Gardarsdóttir. Det bekræfter elektroniske spørgeskemaundersøgelser fra Dansk Center for Undervisningsmiljø. ‘Cirka halvdelen af danske skoleelever synes ikke, at skolens toiletter er i orden, og så bruger de tillægsord som ‘klamme’ og ulækre’, siger Centerleder Ole Juhl fra Dansk Center for Undervisningsmiljø.
‘Undersøgelser har vist, at der er en stigende grad af inkontinens blandt børn og unge. Noget af forklaringen er, at de simpelthen ikke vil bruge toiletterne på skolerne, fordi de er for ulækre’, siger han. ‘De holder sig også, fordi de er forlegne over, at de kan høre hinanden på toiletterne, fordi der kun er en skillevæg imellem’, siger Laila Ravnkilde Marlet, der er master i rehabilitering med speciale i inkontinens. ‘På et tidspunkt bliver blæren så fuld, at det løber over, når pigerne bevæger sig’, forklarer hun.
‘Det er ikke sundt at holde sig for længe’, understreger overlæge Søren Rittig, der står i spidsen for Nordens største behandlingscenter for børn med inkontinens på Skejby Sygehus. ‘Behandlingen går netop ud på, at man skal træne sin blære ved at gå på toilet jævnligt og ikke vente for lang tid mellem sine vandladninger. Det er svært, hvis man ikke vil gå på toilettet i skolen’, siger Søren Rittig. Han mener, at den fynske undersøgelse tyder på, at forkerte tissevaner bliver opdaget alt for sent. ‘Det er klart, at jo flere år, man går med de vaner, jo sværere er det at komme af med dem’, siger han.
Pigernes inkontinens-problemer kan også skyldes, at de drikker for meget vand, har problemer med blærebetændelse eller at de ikke træner deres bækkenbund, viser det fynske bachelorprojekt.
Kilde: BT’s netavis 21.marts 2007.