Når gode råd er dyrbare
Af Anette Løwert, Overlæge og sexolog, Vejle Sygehus, psykiatrisk afdeling
Kilde: KontinensNyt 2, 2007, s. 17-18
Der er en del, der bevarer seksuallivet på trods af inkontinens. Det kræver, at parret har en stor respekt for hinanden.
Sex og urininkontinens er begge emner, der er omgærdet af meget tabu. Emner, der er tabubelagte, er ikke forbudte emner. Men tabuet gør det meget vanskeligere at tale om disse emner.
For mange vil tanken om sex, når den ene er inkontinent vække væmmelse. Heldigvis er der en del med inkontinens, der kan bevare deres seksualliv på trods af deres inkontinens. Det kræver, at parret har en stor respekt for hinanden. Respekten kommer netop til at stå sin fornemmeste prøve, når den ene i parret får symptomer, der kan påvirke seksualiteten.
Den vigtigste faktor i seksuallivet er selvfølgelig kærligheden. Kærlighed og respekt er uadskillelige i parforholdet. Når den ene får symptomer, der kan medføre seksuelle problemer kan respekt og kærlighed ikke altid alene afhjælpe problemerne. En del af de seksuelle problemer kan selvfølgelig mindskes, hvis inkontinensen bedres gennem medicinsk behandling eller bækkenbundstræning. Men desuden kan man have gavn af andre gode råd.
Et par gode råd kan være
- at sikre sig, at man altid har tømt blæren inden samlejet
- at vaske sig inden samlejet og måske bruge lidt lækker parfume/deodorant på mave og lår
- at man eventuelt at bruge lidt eksplorationscreme for at fugte skeden, så penis glider lettere for at undgå nødigt træk i urinrøret. Eksplorationscreme kan købes på apoteket. Mange kvinder kender denne creme, da den bruges ved en gynækologisk undersøgelse. Fordelene ved denne creme er, at konsistensen minder meget om det slim, kvinden selv producerer i skeden ved seksuel stimulation. Hvis der er brug for et mere glidende produkt, kan man anvende den uparfumerede badeolie, som er beregnet til at komme i babyers badevand
- at lægge et stort håndklæde i sengen for at opfange eventuel overskydende eksplorationscreme eller babyolie – eller hvis der skulle komme lidt urin
- De praktiske råd kan være gode, men kan heller ikke stå alene, for man kommer ikke uden om, at der nødvendigvis må tales om symptomet.
De bedste råd vil derfor være
- at få talt med sin partner om de bekymringer, man selv har vedrørende seksuallivet
- at få talt om partnerens eventuelle bekymringer
- at prøve om man sammen kan finde løsninger – prøv eventuelt at være seksuelt sammen på andre måder eller prøv at have samleje i en anden samlejestilling, hvor der ikke kommer så meget tryk mod blæren
- hvis I ikke kan finde en løsning, så tal med en læge eller sygeplejerske om de seksuelle problemer.
Disse lidt ‘simple’ råd kan være dyrebare, hvis der opstår seksuelle problemer på grund af inkontinens, og så er de fleste af disse råd endda gratis.
Da seksuelle problemer let kan forværres, er det vigtigt at turde tage ‘hul på bylden’, så hurtigt de opstår, frem for at problemerne bliver helt fastlåste og dermed næsten uløselige.
Påvirkninger i parforholdet
Mange par med seksuelle problemer vil opleve, at parforholdet påvirkes i en meget uheldig retning. Begge har hver deres bekymringer, og man kommer let til at tillægge den anden en helt uretfærdige tanker og meninger. Selv om mange par synes, de kender hinanden så godt, at de næsten kan læse hinandens tanker, så er det lige netop ikke tilfældet!!! Især ikke når noget går skævt. Så reagerer man hver især på en anden måde, end man er vant til, og derfor opstår der ofte nogle ægteskabelige konflikter i kølvandet af de seksuelle problemer. Udover ægteskabelige konflikter kan den enkelte også reagere med tristhed eller aggressivitet og måske trække sig mere og mere ind i sig selv. Nogle kan finde trøst i et ekstra glas rødvin – og måske bliver det ikke ved blot ét glas. Det er derfor vigtigt endnu en gang at anbefale, at man får talt med hinanden om de seksuelle problemer, inden det bliver så svært, at hvert eneste ord kan føles som beskyldninger og vrede mod hinanden.
Nogle gange er ens bekymringer endda ubegrundede. Flere gange viser det sig, når man får talt om problemerne, at partneren slet ikke ser problemet så stort, som man i sin egen bekymring har fået det pisket op til. Ængstelsen, for hvad partneren tænker og føler, behøver måske ikke være så stor, som man går og forestiller sig.
Husk på at I er ikke alene om at have seksuelle vanskeligheder, når den ene har urininkontinens. Undersøgelser viser, at mange med inkontinens kan få problemer i deres seksualliv. Det første og ofte det sværeste skridt mod et bedre seksualliv er at få begyndt på at tale om jeres seksualliv med hinanden, og hvis det er nødvendigt med en behandler.
Mange par har oplevet, at de godt kunne tale om deres seksualliv, mens de var yngre, og mens seksuallivet gik godt, men så snart, der opstår problemer, bliver det sværere at åbne sig for partneren. Det er starten på den onde spiral, hvor det kun bliver sværere og sværere at komme i gang med at tale om problemerne. Brug eventuelt dette temanummer til en snak om jeres seksualliv.