Knib knib og knib igen
Af Charlotte Billeschou, journalist
Kilde: KontinensNyt 3, 2007, s. 10-11
Når ca. 500.000 danskere ikke kan nyse, gå på trapper eller dyrke sport uden at dryppe i bukserne, så er der tale om en folkesygdom
Cirka 500.00 danskere kan ikke holde på vandet, fordi de lider af urininkontinens. 8 ud af 10 kunne slippe for den ydmygende lidelse, hvis de foretog knibeøvelser, siger fysioterapeut Anni Bach.
Når rundt regnet en halv million danskere ikke kan nyse, gå på trapper, grine, hoste eller dyrke sport uden at dryppe i bukserne, så er der tale om en folkesygdom. Alligevel søger kun få hjælp, fordi det er ydmygende og pinligt at fortælle, at man tisser i bukserne. Opfattelsen er også, at lidelsen ikke kan kureres, og det er en skavank, man mare må leve med som ældre.
Find dig ikke i det
‘Når hver tiende dansker lider af ufrivillig vandladning, også kaldet inkontinens, er det mærkeligt, at vi ikke taler om det. Inkontinens giver jo dårlig livskvalitet,’ fortæller fysioterapeut Anni Bach, medindehaver af Herlev Fysioterapi og Træningsklinik. Hun mener ikke, man skal finde sig i dryppen og ufrivillig vandladning, men søge hjælp hos læge, gynækolog eller fysioterapeut. ‘Der findes mange fordomme om inkontinens, men fakta er, at de fleste inkontinente kunne smide bleen og nøjes med trusseindlæg, hvis de trænede knibeøvelser og fik en stærk bækkenbund. Knibe-øvelser er nemt, gratis, uden bivirkninger og kan gøres hele livet. Man skal ikke finde sig i inkontinens’.
Inkontinens af svage muskler
Både mænd og kvinder lider af urininkontinens. Den hyppigste årsag er slap bækkenbund efter fx børnefødsler, overvægt, tørre slimhinder, som ikke holder tæt, hos ældre kvinder – hvad der i øvrigt nemt kureres med stikpiller. Hos mænd kan det være forstørret blærehalskirtel, der er årsag til dryp. Bækkenbunden er ca. en cm tyk. Den ligger som en plade af muskler nederst i bækkenet, hvor den holder organerne i underlivet på plads og styrer lukkefunktionen i urinrør, endetarm og skede. Hvis musklerne i bækkenbunden er svage, er det svært at holde på vandet.
To typer inkontinens er mest udbredt:
Stressinkontinens
‘Stressinkontinens (red.: Anstrengelsesinkontinens) er, når bækkenbunden belastes, fx af et host. Så drypper eller tisser man i bukserne, hvis musklerne i bækkenbunden er for slappe. To tredjedele af vores vægt ligger over bækkenbunden, derfor er det en stor belastning at løfte eller hoste. Omkring 80 % af alle med stressinkontinens ville blive hjulpet af bækkenbundstræning. Det er aldrig for sent at starte,’ siger Anni Bach.
Urgeinkontinens
Urgeinkontinens eller trang-inkontinens er den anden dominerende form. Når blæren fyldes, sendes blærens små sanseceller signal til hjernen, at det er tid til at tisse. Hos mennesker med urgeinkontinens er dette signal ‘forsinket’. Kort sagt føler en person med urgeinkontinens, at de skal tisse NU.
‘De får ufrivillig vandladning, inden hjernen registrerer, at de skal tisse. Det kan man lige så lidt styre, som at hjertet slår. Knibeøvelser hjælper kun en smule, men kan gøre hverdagen lidt nemmere,’ lyder det fra Anni Bach, som pointerer, at ufrivillig vandladning og tissetrang også kan skyldes andre lidelser, og at det altid er vigtigt at blive undersøgt hos lægen, som kan stille en korrekt diagnose.
Kilde: HerlevBladet 7.2.2007 af journalist Charlotte Billeschou.
Med tilladelse fra HerlevBladets redaktion og fysioterapeut Anni Bach til at bringe interviewet.
Om inkontinens:
Forkert
- Rammer kun kvinder
- Man må finde sig i inkontinens, når man bliver gammel
- Det hjælper at ‘knibe strålen over’, når man tisser
- Rammer ikke unge
- Kan ikke helbredes
- Knibeøvelser kan hjælpe på alle typer inkontinens
- Det er normalt at tisse 4 gange pr. nat
- Sex giver stærke bækkenbundsmuskler.
Rigtigt
- Det kan give underlivsbetændelse, hvis du ‘kniber tissestrålen over’
- Både kvinder, børn og mænd kan lide af inkontinens, men mænd har en ‘anderledes’ bækkenbund end kvinder
- Knibeøvelser hjælper, uanset din alder
- Knibeøvelser kan delvist hjælpe ved urgeinkontinens
- Knibeøvelser kan være medvirkende til at kurere inkontinens
- Fedme belaster bækkenbundsmusklerne og kan give ufrivillig vandladning
- En stærk bækkenbund kan give bedre orgasme.
Gode råd
- Indarbejd knibeøvelser i din hverdag, og lav dem hele livet
- Knib inden host, grin, løft eller hop
- Gå til lægen, hvis du skal tisse mere end to gange pr. nat
- Undgå at drikke noget et par timer inden sengetid
- Er du i tvivl, om du kniber rigtigt, kan du få vejledning hos læge, gynækolog eller fysioterapeut. Fuld effekt af øvelser opnås efter ca. 3 måneder
- Inkontinente kan søge økonomisk hjælp hos hjemmeplejen til fx bind, bleer, stiklagner mm.
- Hold dig ikke, men tøm blæren når du skal
- Drik omkring to liter væske om dagen
- Knib, inden du rejser og sætter dig.
Kilde: Herlev Fysioterapi og Træningsklinik, tlf. 44 94 30 30.