Interstiel Cystit

ICwoman

Af Christine Felding, gynækolog
Kilde: KontinensNyt 1, 2010, s. 8-9

Download hele artiklen

Interstiel Cystit (IC) er i Danmark en forholdsvis ukendt sygdom. Dette betyder at langt flere lider af sygdommen, end der er patienter i behandling.

Her er sygehistorier fra to patienter med IC.

Jeg er en 81-årig kvinde…
Mine problemer startede med hyppig vandladning. Jeg kontaktede min gynækolog, som ordinerede medicin samt henviste mig til en fysioterapeut til genoptræning af bækkenbunden. Behandlingen var rimelig effektiv, men efter 4 år tiltog vandladningshyppigheden og jeg fik en svær blærebetændelse, som ikke ophørte trods behandling med antibiotika.

Gynækologen foretog under lokalbedøvelse en kikkertundersøgelse af blæren og tog vævsprøver. Prøverne viste Interstitiel Cystit (IC). Jeg blev henvist til hospitalet, som efter yderligere undersøgelser først opererede mig (udvidede blæren) og siden startede blæreskylninger med medicin (Cystistat®).

Mit problem var smerter, især ved bevægelse. Jeg havde svært ved at lave mad og gøre rent. Heldigvis har jeg en forstående mand, som hjælper til. Men det var ligesom at have en indvendig byld. Jeg vraltede som Anders And selv på den lille, daglige spadseretur. Som tiden gik, blev jeg mere og mere desperat. Medicin tog ikke smerterne – en varmepude dulmede dem lidt. Folk troede, at jeg var hypokonder. Man kunne jo ikke se på mig, at jeg havde IC! Så var det, jeg tænkte: ’Mon ikke alternativ behandling kunne hjælpe’? Jeg fik anbefalet en akupunktør, som jeg konsulterede og fik 9 behandlinger. Miraklet skete – smerterne ophørte.

Hvorfor? Jeg ved det ikke. Jeg er bare dybt taknemmelig. Jeg går stadig til kontrol på hospitalet og hos min gynækolog. Jeg træner dagligt min bækkenbund, men angsten for smerterne ligger der jo stadig – vil mareridtet en dag vende tilbage?

Jeg er en kvinde på 70…
Jeg har i mange år har haft smerter i underlivet. I starten optrådte smerterne et par gange om året, men efterhånden blev smerterne vedvarende. Min læge behandlede mig flere gange for blærebetændelse med antibiotika. Jeg prøvede også diverse husråd – fra tranebærsaft til rigeligt at drikke og brug af varmepude. Min læge mente, at smerterne skyldtes min overgangsalder og sendte mig til gynækolog. Gynækologen anbefalede lokalhormoner, men mente i øvrigt ikke, at jeg fejlede noget inden for hendes område.

For Gud ved hvilken gang opsøgte jeg min praktiserende læge, som undersøgte urinen med en stix og sagde: ’Se selv, der er IKKE noget’. Han anbefalede mig en psykiater! Efterhånden som smerterne tog til, blev jeg bange for at blive inkontinent. Jeg opholdt mig altid i nærheden af et toilet og turde dårligt forlade huset. Heldigvis for mig solgte min læge sin praksis til en yngre kvindelig læge. Hun anbefalede mig en kikkertundersøgelse af blæren. Jeg fik taget blodprøver og urinprøver på laboratoriet. Alle prøver – også kikkertundersøgelsen – var normale. Jeg fik mere antibiotika og nye blod- og urinprøver blev undersøgt. Samme resultat – normale prøver. Når det nu ikke var min livmoder og heller ikke blæren, så måtte det være tarmen, tænkte jeg og opsøgte en mave-tarm-specialist. Han undersøgte tarmen med en kikkert. Alt var normalt! Jeg fik herefter foretaget en ultralydsundersøgelse, og lægen viste mig billederne på skærmen og forklarede med ordene ‘Er De så ikke glad’? – at alt var normalt. Ved næste besøg hos mave-tarm-specialisten fik jeg at vide, at der eksisterede en meget sjælden sygdom i blæren. Tilstanden kunne kun påvises ved vævsprøver fra blæren taget under fuld narkose. Det viste sig, at jeg havde den sjældne sygdom – Interstitiel Cystit.

Efter i årevis at have lidt af uforklarlige smerter og være betragtet som hypokonder, var det en meget stor lettelse at få sat navn på tilstanden. Det var også lidt negativt, for man kan ikke fjerne sygdommen. En gang om måneden får jeg skyllet blæren med forskellige former for medicin. Behandlingen lindrer, men fjerner ikke smerterne. Af og til må jeg supplere med noget stærkt smertestillende medicin. Men nu tør jeg igen forlade huset.

Gynækolog Christine Felding
Begge historier er meget karakteristiske. Patienterne bliver ofte miskendt eller regnet for hysteriske og besværlige. De kommer igen og igen og klager over samme symptomer. Hovedsymptomet er smerter i blæren, specielt når den er ved at være fuld. Smerterne kan være nærmest uudholdelige. Desuden klager patienterne over konstant tissetrang både dag og nat. Af og til skal de lade vandet op til 50-60 gange i døgnet. Dette går selvfølgelig ud over både nattesøvn, humør og socialt samvær.

Selvom symptomerne ligner blærebetændelse, er urinundersøgelsen ofte normal. Man finder ofte heller ikke bakterier ved dyrkning. Selv en kikkertundersøgelse af blæren kan være normal. Nogle gange vil man dog kunne se sår, rødme eller irritation. Vævsprøver vil vise karakteristiske celler (mastceller, som producerer histamin) i forøget antal i blæremuskulaturen. Årsagen til fænomenet kendes ikke. Måske er slimhinden i blæren ‘utæt’, så urinen kan sive ind og forårsage en irritation eller allergisk reaktion i de dybere lag i blærevægen.

Sygdommen (IC) ses hyppigst hos kvinder (90 %). Man kender ikke det præcise antal i Danmark, måske er tallet omkring 1.000. I USA bliver IC påvist langt hyppigere. At den volder problemer også for lægen kan ses af illustrationen [red.: symboliseret ved knuden].

Behandlingen er vanskelig. Man kan prøve blæredæmpende medicin mod den øgede tissetrang. Almindelig smertestillende medicin kan også vise sig effektivt. Endelig kan man prøve medicin, som antages at ‘stoppe’ hullerne i blæreslimhinden. I Danmark gives denne behandling som blæreskylninger med natrium hyaluronat eller kondroitinsulfat. I USA findes tillige tabletter Elmiron® (pentosan polysulfate sodium). De virker på samme måde og er mere patientvenlige, men findes foreløbig ikke i Danmark, men kan købes i udlandet.

Også antihistaminer og astmamidler kan bruges. TNS (transcutan nervestimulation) har været brugt med held i visse tilfælde. Den ultimative behandling – fjernelse af hele urinblæren – er heldigvis sjælden.

Links – læs mere her
IC forenignen: www.icforeningen.dk
Den internationale IC forening: painful-bladder.org
Interstitial Cystitis Association: www.ichelp.org