Hvordan kan jeg hjælpe mine forældre?

helpparents

Spørgsmål & Svar

Kære Kontinensforening

Mit navn er Inger. Jeg er barn af en 85-årig dejlig far, der er rigtig ked af sin høje alder i forhold til de besværligheder, der følger med her!! Aktuelt er der sket det, at min far har haft et par “uheld” for nylig med ufrivillig afføring og vandladning, som er gået ud over det ellers så fine gulvtæppe hos mine forældre. Mine forældre er nogle dejlige mennesker, lad det være sagt med det samme. De har i øjeblikket en problematik, som de ikke selv formår at løse. Min far vil ikke bruge de hjælpemidler, der stilles til rådighed – og min mor “skælder ham ud”, fordi det går galt for ham. Jeg har på fornemmelsen, at han er lettere dement – symptomer og følgevirkninger fra flere blodpropper, som han ikke vil erkende, han har haft. Han slår det hen og mener, det generelt er alderssymptomer!

Jeg føler, at min mor ikke anser min far for at være ‘patient’. Hun knokler dagen lang for at passe på ham og “varte ham op” – og tilsyneladende holder hun facaden, og ønsker ikke at lave om på dette, selv om det er tydeligt at se for os pårørende, at det er i gang med at knække hende fuldstændigt!

Udefra set, ønsker hun ikke at lave sig eller hverdagen om, men vil på den anden side gerne lave om på min fars ændrede adfærd.

Jeg spørger: HVORDAN KAN JEG HJÆLPE MINE FORÆLDRE????

Min far har altid syntes om at læse og sætte sig ind i forskellige problemstillinger, og jeg vil også være glad for pjecer og information om emnet. Er det noget, I i Kontinensforeningen kan stille til rådighed eller henvise til? Jeg vil være utrolig glad for et snarligt svar, da problematikken lige nu er ret alvorlig.

Venlig hilsen

Datteren

Kære Datter

Tak for din mail omkring din fars tiltagende inkontinensproblemer – og andre ændringer i hverdagen for dine forældre.
Privat har jeg haft præcis samme problematik med min far og mor – min mor passede og plejede min far i 3 år, inden hun var ved at gå helt ned. Men hun ville ikke indrømme, at min far var tydelig dement og vendte op og ned på dag og nat – blev inkontinens trods han altid tidligere var nærmest sygelig renlig osv. osv. Både min søster og jeg måtte til sidst bede en kommunal tilknyttet sygeplejerske (det har dine forældre også krav på) om at komme og vejlede min mor. Min far kom på et aflastningshjem og senere, da min mor var kommet til hægterne, kom han på plejehjem på en afdeling med specialuddannet demens-personale. Det var naturligvis ikke en rar tid for hverken min mor eller os – og i begyndelsen forstod min far faktisk heller ikke rigtig, hvad der skete omkring ham.

Det er helt nødvendigt i tide for familien at få stillet en diagnose på din far, få gode informationer omkring, hvordan andre har klaret situationerne m.v. Der er patientforeninger, der har hjemmesider med informationer om demens (www.demensnet.dk ) samt Alzheimerforeningen – og ÆldreSagen, der har socialrådgivere tilknyttet.

Foreningens informationsmaterialer om ældre og inkontinens samt om afføringsinkontinens vil også kunne give noget hjælp og vejledning.

Med venlig hilsen

Aase Randstoft
Kontinensforeningen