Er hjemmesiden hjemlig?

Ordet ‘hjemmeside’ antyder, at det er et sted, hvor brugeren gerne skulle føle sig hjemme. Altså et oplysningssted, hvor man finder præcist det, som man ledte efter – og på en nem måde.

Det er ikke meningen, at man skal bruge lang tid – og til sidst opgive – eller tage telefonen og ringe – for at blive blive vejledt i, hvor man skal klikke.

Jeg er storforbruger af hjemmesider, så derfor navigerer jeg hurtigt og målrettet, når jeg arbejder for at finde de informationer, som jeg leder efter. Jeg bliver irriteret, når der fx ikke er en ordentlig søgefunktion, eller hvis jeg skal bruge 10 klik for at nå ind til oplysninger, der burde ligge som et selvstændigt afsnit.

Sådan må andre også have det – og i alt fald tager jeg det til mig, når jeg får opringninger eller mails til Kontinensforeningen om informationer, som brugerne synes er utilgængelige eller ulogisk placeret på foreningens hjemmeside!! Hvis jeg selv synes, at denne hjemmeside er let, bunder det nok i, at jeg over de seneste 10 år har bygget den op – så jeg kan jo nærmest finde tekster og links i søvne.

Derfor er spørgsmål og kritik et nyttigt redskab, når arbejdet med foreningens nye hjemmeside lige nu pågår. Det er nemlig nødvendigt kontinuerligt at forny sig på nettet. Dels fordi det er en let måde at mangfoldiggøre nyheder, dels fordi nettet er let tilgængeligt for de fleste – og et dagligt redskab til at få viden fra.

Hvornår åbner Kontinensforeningens ny hjemmeside så? Det bliver i 2013, så meget kan vi love. Vil du være den første til at klikke ind og tage alle nyhederne i besiddelse – så tilmeld dig Nyhedsbrevet.